Siirry sisältöön

Kilpailukieltosopimuksista maksullisia – Lainsäädäntö muuttuu 1.1.2022

Kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa työntekijän oikeutta siirtyä kilpailevan työnantajan palvelukseen työsuhteen päättymisen jälkeen, mikäli sille on joko työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvä erityisen painava syy.

Mikä muuttuu?

Jatkossa työnantajat ovat velvollisia suorittamaan kilpailukieltosopimuksen osapuolena olevalle työntekijälle korvauksen kilpailukiellon voimassaoloajalta eli ns. rajoitusajalta. Jos rajoitusaika on:

  • 6 kuukautta, rajoitusajalta suoritettava korvaus vastaa 40 % työntekijän palkasta.
  • Yli 6 kuukautta, rajoitusajalta suoritettava korvaus vastaa 60 % työntekijän palkasta.

Em. korvaus tulee suoritettavaksi rajoitusajan kuluessa aiemmin noudatetuin palkanmaksukausin.

Pääsääntöisesti rajoitusajaksi voidaan sopia enimmillään yksi vuosi työsuhteen päättymisestä.

Milloin?

Lakimuutos tulee voimaan 1.1.2022. Ennen lain voimaantuloa sovittuun kilpailukieltosopimukseen sovelletaan aiemman lain säännöksiä siihen saakka, kunnes muutoksen voimaantulosta on kulunut yksi vuosi.

Miksi?

Muutoksella pyritään mm. vähentämään perusteettomien kilpailukieltosopimusten määrää ja joustavoittamaan työmarkkinoita.

Miten varautua?

Koska työntekijät ovat jatkossa automaattisesti oikeutettuja kilpailukieltosopimukseen perustuvaan korvaukseen, olisi suositeltavaa käydä läpi yhtiön solmimat kilpailukieltosopimukset mm. sen arvioimiseksi:

  • Onko kilpailukieltosopimus ja sen rajoitusaika edelleen perusteltu?
  • Onko kilpailukieltosopimus työnantajan etujen mukainen huolimatta lakimuutoksen aiheuttamasta korvausvelvollisuudesta?
  • Onko kilpailukieltosopimusten / työsopimusten / työsopimuspohjien / sisäisten ohjeiden päivittämiselle tarvetta?
  • Voidaanko työnantajan intressit turvata muulla tavalla kuin kilpailukieltosopimuksella, kuten sopimalla tarkemmin asiakkaiden/henkilöstön houkuttelemisesta, salassapidosta ja/tai immateriaalioikeuksista?

Riippuen selvitysten lopputuloksista, työnantajien olisi suositeltavaa irtisanoa ”turhat” kilpailukieltosopimukset ja/tai sopia lyhyemmistä rajoitusajoista sen välttämiseksi, että kilpailukieltosopimuksista maksetaan korvauksia, jotka ovat suhteettomia sopimusten alkuperäisiin tavoitteisiin nähden.

Työnantaja on oikeutettu irtisanomaan välittömin vaikutuksin ennen lakimuutoksen voimaantuloa sovitun kilpailukieltosopimuksen vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Lisäksi – siihen asti, kunnes työntekijä on päättänyt työsopimuksen – työnantajalla on oikeus irtisanoa kilpailukieltosopimus noudattaen irtisanomisaikaa, jonka pituus on vähintään kolmasosa rajoitusajan pituudesta, kuitenkin vähintään kaksi kuukautta.

Lisätietoja:

Hanna Vuoria
asianajaja
050 362 5787
hanna.vuoria@sisulaw.fi